Panaszkodás helyett javulás

Ma már nemcsak az alternatív gyógyászatban ismerik fel azt, hogy a betegségeknek lelki oka is van. Beszélgettem egy gerinc-specialista főorvosnővel, aki a kezelések során megfigyelte, hogy ugyanazokkal a testi, fizikai tünetekkel jelentkező betegeknél a lelki beállítottságtól függően változhat a kezelés eredménye.

Az egyik beteg elmerül az önsajnálatban, állandóan panaszkodik. A fájdalmai miatt fokozatosan egyre kevesebbet mozog, szinte bezárkózik az otthonába, nem jár társaságba. Így az állapota folyamatosan romlik és sajnos eljut oda, hogy műtétre lesz szükség. A másik beteg - ugyanazok a tünetek, ugyanolyan életkorral - nem adja fel, megkeresi melyik mozgás az, ami reggel beindítja. A megváltozott körülmények ellenére továbbra is élénk társasági életet él (pl. foci helyett kártyázik). Különösebben nem panaszkodik, a fájdalmait elviselhetőnek érzi. Az állapota nem romlik.

Hogyan lehetséges ez ? Mi lehet az oka, hogy ugyanaz a kezelés ennyire különböző eredményhez vezet? Az egyik ember elfogadja a betegségét és együtt él vele, a másik nem akarja elfogadni és egyre jobban szenved tőle ? Talán csak egy döntésen múlik? „Elég!” Elég a fájdalomból, elég a szenvedésből.

Eleinte mindenki panaszkodik, hiszen nehéz elfogadni a fájdalmat, de amikor meg akar valaki küzdeni a betegséggel, harcol ellene - az egyik gerincsérvműtét után gyakran következő jön. Akik nem panaszkodnak, nem harcolnak, nem küzdenek a betegség ellen, gyakran rájönnek, hogy a betegség megtanít valamire, terelget egy másik irányba. Elég ha ezt engedjük, elfogadjuk és akkor újra egészségesek lehetünk. Csodák igenis vannak ! Mindig van választási lehetőségünk ! Mindenki megtalálhatja azt a mozgásformát, ami számára a legmegfelelőbb. Mozoghatunk a gerinc és az ízületek terhelése, megerőltetése nélkül.

Kényszerpihenő helyett mozgás

Akinek fáj a háta, hajlamos kímélni magát, óvakodni mindenféle fizikai megterheléstől. Holott a megfelelően kiválasztott és rendszeresen végzett mozgás sokat segíthet ezen az állapoton.

A hát- és derékfájás a leggyakoribb mozgásszervi panasz. Sokszor elég egy rossz mozdulat, vagy a számítógép előtti egész napos görnyedéstől fájdul meg a hátunk. ... Ritkán áll sérülés vagy betegség a tünetek hátterében, ezért a leghasznosabb tanács: ha fáj a hátunk, mozogjunk !

A kutatások szerint az akut hát- és derékfájástól szenvedő betegek közül azok gyógyulnak jobban, akik aktívak maradnak. Míg azok, akik kényszerpihenőt tartanak, alig mutatnak javulást.

A mozgás hatásos testi, lelki gyógymód. Fájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak maradni, amennyire csak lehetséges, és tovább folytatni a mindennapi tevékenységeket. Ha nem mozgunk, belekerülünk egy ördögi körbe, amelyben az inaktivitás egyesül a fájdalommal, a hosszú távú mozgásbeszűkülés és munkaképtelenség pedig depresszióssá tesz, ráadásul még nagyobb fájdalomhoz vezet.

A mozgás és az aktív élet nemcsak fizikailag segít, a depresszió megelőzésére és a fájdalmak kezelésére is kiváló.

Mindenki megtalálhatja azt a mozgásformát, amely az ő kora, állapota, problémája, edzettsége mellett a legideálisabb. Ez lehet például Pilates ! 

A mozgásrendszert mozgással lehet gyógyítani.

Szabó Kata  06 30/ 577 1650