Pilates és az életenergia áramlása



Testünkből energia árad. Ez az energia állandó mozgásban van körülöttünk és ezzel a mozgással állandóan újra és újra egyensúlyba hozza önmagát.

Testünk olyan „berendezés”, amely az életerőt a mozgás által serkenti. A sejteken belülről kifelé áramló energia az ízületekhez, majd a nagyobb testrészekhez áramlik. Addig terjed, amíg az egész testet be nem burkolja és egy védelmező burokkal veszi körül. Ez a mi saját személyes „erőterünk”, auránk.

Egészen addig, amíg ez az energiamező kiegyensúlyozott állapotban van, jól érezzük magunkat. De ha ebben az energiaáramlásban kialakul egy blokk, akkor úgy érezzük hogy nem vagyunk egészen rendben.

A stressz hatással van energiamezőnkre. Ha a stresszt okozó ügyeket nem oldjuk meg, felboríthatják testünk egyensúlyát. Ha energiaáramunk blokkolása elég sokáig fennmarad, a fiztikai test megbetegedését idézi elő.

Az összpontosítás és fizikai erőfeszítés segít kioldani az aura blokkjait. Pl:
- amikor a törzs izmai kinyúlnak és elernyednek, ez energiát szabadít fel és a blokkokat is kioldja
- ha blokkoljuk a medencében lévő életenergiát és nem engedjük azt leáramolni a lábakba, elzárjuk magunkat a földtől és attól, hogy emberi lényként természetes támaszunk legyen a föld.

A láb- és medencegyakorlatokon keresztül kezdjük a medence energiáját áramoltatni lefelé a lábakba, hogy megalapozzuk a későbbi, keményebb gyakorlatokat.
Ez az energia gyorsan áramlik lefelé a lábakba, hogy összekapcsoljon a földdel. Aztán keresztül áramlik az egész testen egyenletesen.

Nem választható szét a test és az elme, érzelmek és a lélek. Mindezek egyensúlya szükséges egy egészséges emberi lény létéhez. Minél jobban megértjük, minél tisztábban látjuk a lelki problémák és a betegségek közötti kapcsolatot, annál inkább képesek vagyunk meggyógyítani önmagunkat.