Népgyógyászat


Kutyaharapást szőrével, mondja a magyar.  
Hasonlót a hasonlóval, mondja a homeopátia. 
Nincs új a nap alatt, mondom én már megint :)

Olvasgatom Gyuri bácsi tanácsait és mindig tanulok belőle. Most arra döbbentem rá éppen, hogy a néphagyomány a kutyaharapást tényleg szőrével gyógyítja. 
Nézzük először a magas a koleszterinszintet. Gyuri bácsi szerint együnk tojást. Tojást ? Hiszen az tilos volt hosszú évekig a magas koleszterineseknek ! Hogy van ez ? Ha bevisszük a koleszterint a szervezetbe, akkor nem fog termelni, mert megkapja kívülről ? Nagyon jó ! Aha ! Leesett a tantusz

Olvasom tovább és ismét elcsodálkozok: "Annak idején, az öregek közül emlékeznek rá biztosan, a cikória kávé... , aki azt használta, annak nem volt székletproblémája. Rendszeresen itta reggel, tejjel összekeverve."  Aha ! akkor ezért kér a kisfiam mindennap kávét :) Ugyan vízzel kéri, de megnéztem a csomagoláson, van benne cikória is. Most legalább már tudom mitől múlt el a régi probléma :)

Következzenek a mozgásszervi problémák, porckopások és a hátfájás. 
A porcok közötti kocsonyás, zselé szerű folyadék mint természetes kenőanyag vesz részt az olajozott mozgásban, megakadályozva a surlódást és az ezzel együtt járó kopást. 
Ugye már nem lepődünk meg azon, hogy Gyuri bácsi gyógymódja a kocsonya és az étkezési zselatin. A kocsonyát belsőleg kell használni, lehet finom kocsonyás húslevest is enni és a csirkét bőrével együtt. A zselatint kenjük rá a problémás ízületre és hagyjuk beszívódni, beépülni. Gerincsérv és gerincmeszesedés esetén először a meszesedést kúrálja fokhagymás almaecettel és utána jöhet a zselatin.

Erről jut eszembe, hogy az egyik barátom apukája nagyon komoly nyaki csigolya meszesedéstől szenvedett. Időnként teljesen váratlanul rosszul lett, gyakran szédült. Lehetséges, hogy a nyaki ütőerek is beszűkültek. Az orvostudomány nem tudott rajta segíteni, de a váróteremben egy másik beteg ajánlott neki egy ecetes kúrát. Kívül vagy belül ? Ette, itta vagy rákente ? már nem emlékszem. Az biztos, hogy kipróbálta, gondolta mit veszíthet, ennél rosszabb már nem lehet ... és azóta a bácsi sokkal jobban van. Ez is működik !

Fűben, fában orvosság.  Az vagy, amit megeszel. ...

Szabó György (Gyuri bácsi), a bükki füvesember "Az ősi magyar népi gyógyítás" című előadása. Itt megtalálod: