Mozgás az Élet

A testmozgással, a Pilates módszerrel párhuzamosan foglalkozom a lélekkel is, a kineziológia és a Hellinger féle családállítás segítségével. Kinek mikor mire van szüksége ... Hiszen tudjuk, hogy minden mindennel összefügg. 

Eddig is éreztem, de egyre inkább úgy érzem, hogy összefolyik a kettő. A mozgás órákon a testünk aprólékos megfigyelésével, a légzésünk tudatosításával, a számunkra legideálisabb testtartás "beállításával", az apró mozdulatok megfigyelésével, az intenzív koncentrálással a jelenben vagyunk. A gondolatainknak nem nagyon lehet elkalandozni. Bizonyos izmokat, izomcsoportokat munkába fogunk, miközben más izmokat ellazítunk, így fejlődik a testtudat. A tudatos mozgás következtében a testben - fizikai vagy lelki sérülések, traumák hatására - kialakult, az izmokban elraktározódott blokkok feloldódhatnak. Ezért azt tapasztaltam, hogy a rendszeres mozgás jótékony hatású a fizikai tünetek és a lelki eredetű panaszok esetén is. Egy olyan várban élünk, amit szép lassan magunk építettünk saját magunk köré. Ahogy elengedjük az izompáncélt, fokozatosan megnyílunk, mintha kinyitnánk a várkaput.


Becsípődések, lumbágó, fájdalom és merevség (nyak, váll, hát). Az orvosi vizsgálatok megerősítették a gyanút, nincs semmi fizikai elváltozás. Torna, úszás, hátizom erősítés javasolt. Ezért kezdtem el a Pilatest is, először a saját testemet tanulmányozom. Közben felfedeztem, hogy amelyik izom nem képes ellazulni, azt nem lehet erősíteni. Vannak olyan területek, ahol szinte mindenkinél feszültség, sőt görcsös izomzat alakul ki. Leggyakoribb a nyak, váll és a hát. A mozgás segít, beolajozza az ízületeket, felszabadít valamennyi feszültséget és utána sikerül lazítani is. Ezt az ellazult állapotot nagyon nehéz volt megtartani, egy-egy stresszhelyzet könnyen összerántja az izmokat újra és újra.

Tudjuk, hogy a tökéletes testtartás nem létezik (csak az anatómia könyvekben). A Feldenkrais órákon felfedeztem, hogy a mozgásban, mozdulatokban sincs recept, mindenki picit másképp csinálja. Mindenkinek máshogy könnyebb. Az apró mozdulatokkal (vagy csak a fejünkben elképzelt mozgással) felismerhetjük, hogy van más lehetőség is, nem csak a megszokott, nem csak az általunk automatikusan ismételt mozdulatok. Megtapasztaljuk a szabadságot, megtapasztaljuk hogyan tudunk könnyebben, kevesebb erőlködéssel mozogni.

Mintha a saját lelkünk belső mozgását követnénk.
Nem könnyű megfogalmazni azt, ami bennünk zajlik a Feldenkrais órák alatt és még utána is sokáig. Viccesen talán: az autók olajcseréje lehet ilyen. Simán, olajozottan és folyékonyan mozogni, fantasztikus !! Igazi csoda.

Mozgás órákon az érzékelésünk változik. Azt hisszük, hogy csak a fizikai testünket figyeljük, érzékelés élesre állítva, szinte nagyító alatt vagyunk, majd döbbenten tapasztaljuk, hogy fokozatosan a gondolkodásunk, a hozzáállásunk is megváltozik. Ezáltal az egész életünk megváltozhat


Időnként átlépünk egy másik világba, ahonnan csak lassan tudunk visszajönni. Nem is nagyon sietünk, mert ez a lebegés annyira jó, mint egy meditáció. A rendszerező, szabályozó, irányító agyfélteke (amit nap mint nap sokat használunk) szinte teljesen kikapcsol és a másik oldal varázsvilágában lebeghetünk. Szerintem Isteni ! Ilyenkor letehetjük az egész nap fáradtságát akár egy perc alatt.

​Természetesen nem csak egy tuti módszer létezik ! Ahány ember annyi élet, annyiféle megoldás ...
Keresd meg a saját mozgásodat, a saját megoldásaidat. Megérzed melyik a tiéd, olyan mintha a saját lelked belső mozgását követnéd. Nem kell erőltetned, mert a tiéd, könnyedén megy minden.


" Ma már tudjuk, hogy a test-szellem interakció az izmokban megy végbe."  John F. Tie: Gyógyító érintés

​Interakció - kölcsönös viszony, kölcsönhatás. A kölcsönhatás olyan hatás, amikor két vagy több objektum hat egymásra. A kétirányúság nagyon fontos eleme a kölcsönhatásnak (ellentétben az egyirányú kauzális hatással). Sok egyszerű kölcsönhatás meglepő új jelenséghez vezethet.


PILATES STUDIO Pomáz  Tel: 06 30/ 577-1650

Gyógyító mozgás az otthonodban online
Elég egy telefon vagy laptop és látlak Téged mozgás közben, segítek!

06305771650 Szabó Kata
Messenger -