Pilates történet

KINEK KÖSZÖNHETJÜK ?
Joseph Hubertus Pilates 1883-ban született Mönchengladbachban, az édesapja görög származású tornász, az édesanyja természetgyógyász volt – a testtel és a lélekkel kapcsolatos ismereteit tehát már a családi háttér megalapozta. A nehezített pályával már gyerekként megismerkedett: asztmás, reumás és angolkóros volt, ráadásul az iskolában is csúfolták. A kis Josephnek tehát volt honnan felállni, és valamiért úgy gondolta, hogy a fizikai jólét a boldogsághoz vezető első lépés. Ez az elv ismerős lehet abban a formában is, hogy ép testben ép lélek. Joseph Pilates pedig elkezdte ezt a mottót átültetni a gyakorlatba.

A légző gyakorlatokkal az asztmáját, a szabadtéri testmozgással az angolkórját (D vitamin!) hozta helyre. 14 éves korára olyan fitt lett, hogy anatómiai rajzok tökéletes modellje volt. A testmozgás legkülönbözőbb formáiba vetette bele magát: kipróbálta a síelést, a testépítést, a jógát, a gimnasztikát és a harcművészeteket. Angliába, a Scotland Yard nyomozóit részesítette önvédelmi oktatásban. Emellett profi bokszoló és cirkuszi fellépő is volt.

Közbeszólt azonban az első világháború, de ez a kis bonyodalom sem akadályozta meg azonban abban, hogy ott folytassa, ahol abbahagyta. Mondjuk a körülmények kicsit mostohábbak voltak, Pilates azonban kitartóan nyaggatta a társait, hogy ne hagyják ki a napi tornát. És nem hagyta békén azokat sem, akik egy-egy sérüléstől túlságosan is legyengültek ahhoz, hogy kimásszanak az ágyból. Egyszerűen kivette a remek ellenállást biztosító rugókat az ágyakból, és kezdetleges fitneszgéppé alakította át őket. Az ötlet annyira időt állónak bizonyult, hogy később a pilatesgépek megtervezésénél is bevetette

IMMUNRENDSZER ERŐSÍTŐ

Joseph Pilates hajthatatlanságának megvolt az eredménye: amikor 1918-ban az influenzajárvány elérte Angliát, és hatmillió ember meghalt, az ő tanítványai közül mindenki túlélte. 


A háború után visszatért Németországba, ahol a harcok múltával olyan békésebb tevékenységekkel múlatták az időt az emberek, mint a tánc. A német táncosok fantáziát láttak Pilates módszerében, amely így máris megkapaszkodott a művészeti világban. Csakhogy a hadsereg is látott fantáziát benne, és felkérte a mestert, hogy eddze a katonákat is. Pilates azonban ebből már nem kért, inkább elhagyta az épp a fasizmus felé rohanó Németországot, és meg sem állt az Egyesült Államokig. New Yorkban megnyitotta első stúdióját, jó érzékkel néhány táncstúdió közelében, ami azt jelentette, hogy a táncvilág krémje hamar felfedezte magának Pilates módszerét.
Joseph PILATES már akkor mondogatta, hogy a modern életvitel, a rossz testtartás és a nem megfelelő légzés keresztbe tesz az ember egészségének, amikor ez a mantra még egyáltalán nem volt divatos. Rengeteg embernek adott tartást, és sokan igazi rehabilitációs csodaként élték meg a módszerét.

REHABILITÁCIÓ
A brit internáló táborokban a túlélésre játszó társait Joseph Pilates nyilván nem azért edzette, hogy aztán a bikinitestükkel parádézzanak. Azoknak az embereknek egyszerűen csak a testük működőképességét kellett visszaszerezniük, megtartaniuk és fejleszteniük. Egyfajta rehabilitáció volt tehát, és a módszer lényege ma is ez, a
a testtartás megváltozása, az egyensúlyérzék fejlődése, az izmok feszessége és a jó közérzet már csak kellemes esztétikai mellékhatás. 
Ha ez nem lenne elég meggyőző, van még néhány érvünk arra, hogy kipróbálják.

BEJELENTKEZÉS: 0630/577 1650

Kedveld az OLDALUNKAT TE is!